UMC: Thee en koffie goed voor het hart

UTRECHT - Theedrinken verlaagt de kans op hartkwalen. Ook matig koffiedrinken kan geen kwaad en is misschien zelfs goed voor je.
Onderzoekers van het UMC Utrecht concluderen dat, nadat ze de leefstijl van tienduizenden Nederlanders lange tijd volgden.
Het drinken van meerdere koppen thee per dag verlaagt het risico op kransslagaderziekte, de meest voorkomende hartaandoening, aanzienlijk. Bij koffie lijkt een tot vier koppen de ideale hoeveelheid om die kans te verkleinen.
CAFFEÏNE
Koffie en in mindere mate thee staan slecht bekend omdat het bestanddeel caffeïne het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Maar de anti-oxidanten in beide dranken hebben juist een gunstig effect en de slotsom is dat dat effect uiteindelijk zwaarder weegt.
Ruim 37.000 mensen vulden dertien jaar lang vragenlijsten over hun leefstijl in. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers van het UMC dat koffie of thee de kans op een beroerte niet verandert, maar invloed heeft op ziekte van de kransslagaderen. Dat is de meest voorkomende hartaandoening.

LEEFSTIJLEN

Opvallend is verder dat koffie- en theedrinkers verschillende leefstijlen hebben. Theedrinkers zijn gemiddeld hoger opgeleid, bewegen meer, gebruiken minder alcohol en tabak en hebben minder vaak overgewicht.
Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde, die leven juist ongezonder.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een medisch vaktijdschrift. Eerder concludeerden de onderzoekers al dat koffie, thee of twee glazen alcohol per dag de kans op ouderdomssuikerziekte verlagen, mits in combinatie met een gezonde leefstijl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.