Grote brand treft Rabotoren Utrecht

UTRECHT - In één van de torens van het nieuwe Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken. Hulpdiensten waren al snel massaal ter plekke. Rond 6.30 uur werd het sein brand meester gegeven.
De brand aan de Croeselaan 22 ontstond rond twee uur door onbekende oorzaak op de 25e of 26e etage. Op dat moment waren er beveiligingsmensen van de Rabobank bij het pand, maar die hebben het vuur niet opgemerkt. Een buurtbewoonster die rook uit het gebouw zag komen belde met 112.
Rond vier uur vond een explosie plaats op de 27e verdieping, waar veel installaties in aanbouw zijn. Dit bleek later veroorzaakt te zijn door een oververhitte gasfles.
Op het moment van de ontploffing waren op de 23e en 24e verdieping brandweermannen in de weer met de watertoevoer, maar die bleven ongedeerd. Uit voorzorg werden wel alle ploegen teruggetrokken. Een politiehelikopter van het KLPD voerde daarna een visuele inspectie uit van het dak.
In overleg met de aannemer besloot de brandweer vervolgens de vuurhaard via de andere toren te bestrijden.

TERUGHOUDEND

Uit inspecties van de brandweer, de aannemer en bouw- en woningtoezicht van de gemeente Utrecht bleek dat de constructie van de bovenste verdiepingen iets was verzwakt, maar dat de brandweermensen gewoon hun werk konden doen.
Het nieuwe gebouw aan de Croeselaan is nog niet in gebruik. De buitenkant is vrijwel af maar aan de binnenkant wordt nog gewerkt. De sprinklerinstallatie was ook nog niet aangesloten.
Wel werkten volgens een woordvoerder van de Rabobank de brandleidingen in het gebouw. Voor de zekerheid heeft de brandweer ook water uit het nabijgelegen Merwedekanaal gehaald.
De brandliften werkten al wel, maar toen na de explosie de elektriciteit in het gebouw werd uitgeschakeld, moesten de brandweerlieden met de trap naar de vuurhaard.

COMPLEX

Volgens de brandweer was het een zeer complexe brand, niet alleen vanwege de grote hoogte, maar ook omdat de verdiepingen vol stonden met bouwmateriaal.
Uit voorzorg werden ploegen van omliggende gemeenten naar de kazerne geroepen. Dat bleek geen overbodige luxe, want er waren ook nog enkele (auto)branden in de stad. Burgemeester Wolfsen is ook ter plekke geweest. Hij woont op 200 meter afstand van de torens.
De bouw van het kantoor, dat als bijnaam 'de Verrekijker' heeft, is in 2007 begonnen en kost 200 miljoen euro. Er komen 3300 mensen in te werken. De eerste bankmedewerkers zouden begin volgend jaar hun kantoren in het pand moeten betrekken.

Rondleiding door de Rabotoren, februari 2010
Grote brand treft Rabotoren Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.