'Soestdijk-marinier' Jan Jessurun overleden

UTRECHT - Voormalig topambtenaar Jan Jessurun is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Utrecht. Dat blijkt vandaag uit een overlijdensadvertenties in de Volkskrant.
Jessurun was van 1974 tot 1998 verbonden aan de opvolgende ministeries waar de portefeuille cultuur onder viel. Hij heeft diverse functies als topambtenaar bekleed, waaronder die van secretaris-generaal van het ministerie van VWS in de jaren negentig.
Hij hield zich onder meer bezig met monumenten en met de openstelling van Paleis Soestdijk. In een van de overlijdensadvertenties staat dat het Paleis zijn 'marinier' heeft verloren.

RAAD VOOR CULTUUR

Eind jaren negentig stapte Jessurun op als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Het orgaan was enigszins in opspraak geraakt doordat rechters het adviesorgaan nogal slordig noemden in de beoordeling van enkele

subsidieaanvragen.
Ook bekleedde Jessurun functies bij onder meer de Rijksdienst Monumentenzorg. Als hoofddirecteur bereidde hij de decentralisatie van de Nederlandse monumentenzorg voor.
In die hoedanigheid inventariseerde hij alle Nederlandse monumenten uit de periode 1850-1940. Ook was Jessurun de initiatiefnemer van het Nationaal Restauratie Fonds.

ONDERSCHEIDINGEN

De topambtenaar was geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Jessurun wordt vrijdag begraven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.