"Racefiets populair door Tour en Giro"

UTRECHT/BUNNIK - De Tour de France, het belangrijkste wielerfestijn ter wereld, start zaterdag in Rotterdam. De tourdirectie had geen beter land kunnen kiezen dan Nederland dat meer fietsen telt dan inwoners.
De ruim 16,6 miljoen Nederlanders bezitten maar liefst 18 miljoen fietsen. En met elkaar leggen we daarmee jaarlijks 15 miljard kilometer af. "Nederland is nog steeds een fietsland en het gebruik wordt eigenlijk alleen maar populairder", zegt een woordvoerster van de Fietsersbond.

RACEFIETS

De meeste mensen hebben een stadsfiets, maar bezitten daarnaast ook een sport- of racefiets. Volgens de brancheorganisatie Bovag zijn er vorig jaar in Nederland 30.000 racefietsen verkocht. Dit jaar zullen dat er naar

verwachting 36.000 zijn. "We denken dat de grote evenementen als de Giro d' Italia in Amsterdam en Utrecht en de Tour in Rotterdam daarbij een rol spelen. Er is veel belangstelling voor deze sportevenementen", aldus een woordvoerder van de Bovag.

SNUFJES

De populariteit van de racefiets heeft ook te maken met de trend naar meer bewegen en aandacht voor het milieu. Gezond en groen spelen zeker een rol, weet de Bovag. Je ziet ook dat dertigers en veertigers die ooit op de racefiets zaten, gecharmeerd raken van de nieuwe generatie racefietsen. "Er is ontzettend veel gebeurd met innovatie. Er zitten allerlei bijzondere snufjes op de fietsen. Ook stappen steeds meer vrouwen op een

racefiets nadat er voor deze doelgroep speciale zadels zijn ontwikkeld", aldus de woordvoerder.

FIETSEN

In 2009 werden ruim 1,2 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Daarbij ging het om 49 procent toer- of stadsfietsen. De elektrische fiets was goed voor 12 procent van de verkopen. In 2002 was dat aantal nog te verwaarlozen. De

verhouding tweedehands en nieuw zit al jaren op hetzelfde niveau. Van het totale aantal verkochte fietsen was vorig jaar 63 procent gloednieuw en 37 procent gebruikt.

BEWEGEN

Fietsen is bewegen en bewegen is gezond, is de boodschap. Uit onderzoek van TNO in 2009 bleek dat werknemers die met de fiets naar het werk gaan, zich minder vaak ziek melden dan niet-fietsende collega's. Door de week gaan er dagelijks ongeveer 1,3 miljoen mensen met de fiets naar het werk.
De Fietsersbond rekende uit dat een fietser die 70 kilo weegt en met een snelheid van 20 kilometer per uur fietst, 140 calorieën per kwartier verbruikt. "Om een slagroomgebakje eraf te rijden moet je 20 minuten fietsen, voor een cola 9 en een biertje 11 minuten. Een frietje mét kost 43 minuten op de trappers", aldus de bond.

ANWB

Volgens de ANWB, ooit opgericht als de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond, zijn wandelen en fietsen de populairse bestedingen van een dagje uit. De belangrijkste redenen om dat te doen zijn de gezelligheid en

vooral bij fietsen het gezondheidsaspect. Jaarlijks ondernemen Nederlanders 205 miljoen recreatieve fietstochtjes.
Hoewel er dus heel veel wordt gefietst, blijven de voorzieningen voor de tweewielers achter, constateert de Fietsersbond. Afgelopen strenge winter werd op de wegen flink gestrooid om het autoverkeer te laten doorrijden, maar fietspaden werden vaak overgeslagen. Binnenkort presenteert de bond een rapport over de winterproblemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.