Kranten euforisch over Oranje

UTRECHT - De ochtendkranten komen woensdag superlatieven tekort. Het bereiken van de WK-finale door Oranje, voor het eerst sinds 1978, neemt de voorpagina's volledig in beslag.

TELEGRAAF

"Finale!", kopt de Telegraaf in oranje chocoladeletters. Boven de foto's van Arjen Robben, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en Bert van Marwijk siert een brullende leeuw de voorpagina. "Oranje ruikt

wereldgoud", schrijft de krant verder.

AD

Ook het AD houdt het bij één woord: "Werelds!", met als onderschrift: "Nu op naar de finale".

VOLKSKRANT

De Volkskrant toont historisch besef: "Oranje na 32 jaar weer in finale", kopt de krant, die in het verslag nog een kritische noot kraakt over Robben. Die ging volgens de Volkskrant in de slotfase teveel voor eigen succes in plaats van Robin van Persie te bedienen. Verdediger Nigel de Jong, die geschorst was, werd volgens de verslaggever behoorlijk gemist.

TROUW

Trouw schrijft vooruitblikkend op de finale dat Nederland eindelijk kan 'afrekenen met de trauma's van 1974 en 1978, de veelbesproken jaren waarin ons land de eindstrijd haalde, maar jammerlijk ten onder ging. De winst op

Uruguay was volgens Trouw enigszins gelukkig, in de finale zal het team op hoger niveau moeten presteren, vindt de verslaggever.
SP!TS
Ook Sp!ts kijkt terug op de vorige twee WK-finales. "Kans op revanche", staat te lezen op de voorpagina. "Wes we can!", heeft Metro als kop bedacht.

NRC NEXT

"Eindelijk iconen voor onze patatgeneratie", analyseert een redacteur van NRC Next. De generatie die nu jong is, maakte nooit eerder een dergelijk succes op een internationaal toernooi bewust mee. Voor de jongeren van nu zijn Sneijder en Dirk Kuyt nu eindelijk even iconisch als de vroegere voetbalhelden.

BILD

In de Duitse media wordt alvast reikhalzend uitgekeken naar een mogelijke WK-finale tegen Nederland. "Gefeliciteerd Oranje. Zondag zien we elkaar'', schrijft Bild na de zege van Oranje in de halve eindstrijd op Uruguay (3-2). Duitsland speelt woensdag tegen Spanje voor een plek in de finale.
Bild meldt verder dat Nederland zelf met de finale geen rekening heeft gehouden. "Het hotel in Johannesburg is maar tot 8 juli geboekt! Onze buren moeten nu dus op zoek naar een ander hotel, voor minstens zeventig
personen. Moeilijk! Net als trouwens de overwinning op de Uruguayanen. Holland had een beetje geluk."
Verder maakt de krant een verwijzing naar de vorige twee WK-finales van Oranje. "In 1978 verloor Oranje met 3-1 van Argentinië en in 1974 met 2-1 van ons. Het beslissende doelpunt werd toen gemaakt door Gerd Müller. Goed voor ons dat er nu weer een Müller in ons team zit...", verwijst Bild naar Thomas Müller.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.