"Pedo Sytze van der V. is leven niet zeker"

EINDHOVEN - Als de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. terugkeert naar zijn woonplaats, is hij zijn leven niet zeker. Dat zegt een zedenrechercheur van de Eindhovense politie op basis van gesprekken met de familie van de slachtoffers van Van der V.
De agent verscheen donderdag voor de rechtbank in Den Bosch als getuige in de procedure die Van der V. heeft aangespannen tegen de burgemeester van Eindhoven. Die wil hem een gebiedsverbod opleggen.
Ook cultureel antropoloog Ibrahim Yerden van de Universiteit van Amsterdam verklaarde tegenover de rechtbank dat de Turkse familieleden van de misbruikte kinderen uit zijn op wraak.
Burgemeester Rob van Gijzel probeerde Van der V. al eerder een gebiedsverbod op te leggen, maar dat werd tot tweemaal toe door de rechter geschorst. Drie rechters moeten nu een beslissing nemen in de procedure.
De 62-jarige Van der V. is veroordeeld voor ontucht met drie minderjarige jongens uit de wijk Woensel. Het vonnis is nog niet onherroepelijk. Dat betekent dat hij nog niet onder reclasseringstoezicht staat. Eindhoven wil
de man niet binnen de gemeentegrenzen, uit vrees voor herhaling en verstoring van de openbare orde. "Het gaat niet alleen om bescherming van zijn slachtoffers maar ook om zijn eigen veiligheid", aldus Guus Sluijter,
directeur veiligheid van de gemeente Eindhoven.
Van der V. verscheen zelf niet op de zitting, volgens zijn advocaat André van Knippenbergh om de media te ontlopen. Zijn cliënt wil nog steeds het liefst terugkeren naar Eindhoven. Volgens de raadsman zijn Van der V. en de gemeente Eindhoven tot elkaar veroordeeld, aangezien Van der V. na alle media-aandacht ook door andere gemeenten zal worden geweigerd, zoals al is gebleken in de Utrechtse Heuvelrug: "Mijn cliënt is Nederlands bekendste persona non grata geworden."
Een bemiddelingspoging tussen de gemeente en Van der V. strandde dinsdag. Van der V. was niet bereid een gedeeltelijk gebiedsverbod in combinatie met elektronisch toezicht te aanvaarden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.