Poolse daklozen Utrecht terug naar huis

UTRECHT - De Utrechtse Stichting de Tussenvoorziening gaat een groep Poolse dak- en thuislozen begeleiden bij de terugkeer naar hun eigen land.
De bedoeling is om hen dit najaar onder te brengen bij hulpverlenende instanties in Polen. Een woordvoerder van de stichting bevestigde donderdag berichtgeving hierover in de Volkskrant.
In Utrecht zwerven ongeveer veertig Oost-Europeanen, voornamelijk Polen, door de stad. Ze hebben officieel geen recht op nachtopvang en zorg, maar hebben dat wel nodig. De Tussenvoorziening heeft contact gelegd met Poolse opvanginstellingen en werkt samen met hen aan een plan om de daklozen daar op te vangen.
Het gaat vooral om de kwetsbaarste personen, die bijvoorbeeld kampen met een verslaving of andere medische problemen. "Ongeveer vijftien personen komen nu in aanmerking. Zij zouden dan tijdelijk in een huis van ons worden opgevangen in aanloop naar de terugkeer naar Polen'', aldus Sonja Appelman, directeur van de Tussenvoorziening. De daklozen worden gemotiveerd om zelf voor terugkeer te kiezen. "Het terugsturen moet geen dwang worden natuurlijk, want dan nemen ze de eerste trein terug naar Nederland", zegt Appelman.
Het plan staat nog in de kinderschoenen. De aanvraag voor financiering ligt ter goedkeuring bij de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.