Amersfoorter Jason W. terug voor rechter

AMSTERDAM - De Amersfoortse terreurverdachte Jason W. is vandaag opnieuw voor de rechter verschenen. Met zes andere mannen zou hij lid zijn geweest van de Hofstadgroep, een groep van voornamelijk Marokkaanse mannen rond Mohammed B.
Justitie zegt dat ze een terroristische organisatie vormden. De rechtbank in Den Haag veroordeelde het zevental daarvoor. In hoger beroep sprak het gerechtshof de verdachten echter vrij, maar het hof handhaafde wel de veroordeling van Jason W.

HANDGRANAAT

Hij kreeg vijftien jaar cel opgelegd wegens poging tot moord op leden van een arrestatieteam. W., zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, gooide een handgranaat naar hen toen zij hem wilden aanhouden in een woning in het Haagse Laakkwartier. Het gebeurde enkele dagen nadat Mohammed B. Theo van Gogh vermoordde, in november 2004.

CRIMINELE BENDE

De Hoge Raad bepaalde in cassatie, ingesteld door het OM tegen het oordeel van het hof, dat het Amsterdamse hof de zaak opnieuw moet doen. Het proces gaat alleen over de vraag of de verdachten een terreurgroep dan wel criminele bende hebben gevormd.
Het Amsterdamse hof heeft in oktober, november en december in totaal achttien dagen uitgetrokken voor het proces. Het rechtscollege hoopt op 17 december uitspraak te kunnen doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.