Trimbos: Nazorg suicidale patienten moet beter

UTRECHT - De nazorg voor mensen die een poging tot zelfmoord hebben gedaan, is niet overal goed geregeld. Artsen en andere hulpverleners die met deze patiënten te maken krijgen, moeten beter samenwerken. Dat stelt het Trimbos-instituut in Utrecht.
Mensen die na een poging tot zelfmoord bij een huisartsenpost of in het ziekenhuis belanden, worden lang niet altijd doorverwezen naar een psychiater, terwijl dat wel zou moeten.
Ook worden zij vaak uit het ziekenhuis ontslagen zonder dat er vervolgafspraken zijn gemaakt over nazorg.
Het Trimbos-instituut heeft zijn bevindingen en aanbevelingen kenbaar gemaakt aan alle ziekenhuizen, huisartspraktijken en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

FOLDER

Ook is een folder gemaakt met informatie voor patiënten en hun naasten. Daarin staat bijvoorbeeld waar zij in het geval van een terugval hulp kunnen vinden.
In Nederland denken jaarlijks ruim 450.000 mensen aan zelfdoding. Bijna 100.000 mensen doen daadwerkelijk een poging zichzelf van het leven te beroven en bijna 1500 mensen slagen daarin.
Mislukte zelfmoordpogingen leiden jaarlijks tot 15.000 behandelingen op de spoedeisende hulp en negenduizend ziekenhuisopnamen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.