Oud-burgemeester Vonhoff (79) overleden

UTRECHT - Oud-burgemeester van Utrecht Henk Vonhoff is zondag op 79-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. De prominente liberaal bestuurde de Domstad tussen 1974 en 1980.
Vonhoff was lid van de VVD sinds de oprichting van de partij in 1948. Hij was toen 17 jaar oud en zou uitgroeien tot een "links-liberaal", zoals hij het zelf noemde, die in de partijtop zijn stempel op de VVD drukte. Hij publiceerde ook diverse boeken over de VVD en het liberalisme.
Na de hbs werd Vonhoff leraar geschiedenis. In 1967 werd hij voor de VVD in de Tweede Kamer gekozen. In 1971 werd hij staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in de kabinetten van premier Barend Biesheuvel.

UTRECHT

Na zijn regeringsperiode volgde Vonhoff in 1974 de zieke baron Hans Van Tuyll van Serooskerken op als burgemeester van Utrecht. Hij bleef dat in de roerige jaren tot 1980. Vonhoff werd persoonlijk bedreigd toen RAF-terrorist Knut Folkerts was gearresteerd voor het doodschieten van agent Arie Kranenburg in Utrecht.
Bij zijn vertrek in 1980 werd hij geroemd als een sterk bestuurder. Vonhoff werd commissaris van de koningin in Groningen en was zestien jaar lang het boegbeeld van de provincie. In 1986 sloeg hij een aanbod af om minister van Defensie te worden in het tweede kabinet-Lubbers, naar eigen zeggen om in gang gezette projecten als de komst van de PTT naar Groningen te blijven bewaken. Hij bleef in Groningen tot 1996.

ERELID

In 1998 werd hij benoemd tot erelid van de VVD. Vonhoff werd ook bekend als juryvoorzitter van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij was sinds 1953 getrouwd met VVD-politica Loes Luijendijk en kreeg met haar twee dochters en een zoon.

Lovende woorden voor overleden Vonhoff

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.