Justitie wil Wesam al D. 16 jaar in Nederlandse cel

ROTTERDAM - Justitie wil dat de rechtbank in Rotterdam de Amerikaanse straf van Wesam al D. omzet in een gevangenisstraf van zestien jaar. Die straf moet de Amersfoortse kapper dan in Nederland uitzitten, met aftrek van zijn voorarrest van vijf jaar.
Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van de zaak tegen de in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeelde Irakese Nederlander.
De man werd door de federale rechtbank in Washington veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Irakese plaats Fallujah en voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier. Al D. staat op videobeelden, waarop te zien is dat bermbommen worden ingegraven in Irak.
Nederland had hem voor de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS. De terugkeer van Al D. na zijn veroordeling, ruim drie jaar later, was één van de voorwaarden van Nederland om toe te staan dat hij in Amerika werd berecht.
De rechtbank in Rotterdam moet nu het Amerikaanse vonnis omzetten in een straf naar Nederlandse maatstaven. Het restant van die straf mag Al D. in Nederland uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.