Van Seumeren herdenkt Koersk-tragedie

DE MEERN - In Rusland wordt deze week stilgestaan bij de ramp met de kernonderzeeër Koersk. Daarbij kwamen alle 118 opvarenden om het leven. RTV Utrecht spreekt vandaag met Frans van Seumeren uit De Meern, die bij de nasleep van de ramp betrokken was en nu grootaandeelhouder is van FC Utrecht.
Van Seumeren was destijds directeur van Mammoet, het bedrijf uit De Meern dat de gezonken Koersk in 2001 met behulp van een ingewikkelde procedure wist te bergen.
Voor deze klus kreeg Van Seumeren tijdens een emotionele ceremonie nog een Russische onderscheiding. Morgen reist de ondernemer af naar Moskou om daar, op uitnodiging van Rusland, een herdenking van de ramp bij te wonen.

TORPEDORUIM

De Koersk zonk op 12 augustus 2000 na een explosie in het torpedoruim. De eerste paar dagen wilden de Russische autoriteiten geen hulp accepteren van andere landen. De Russen konden het wrak niet vinden, zo heette de officiele lezing.
Toen buitenlanders wel werden toegelaten op de plek van de ramp bleek het te laat: alle opvarenden waren al overleden. Andere landen konden slecht helpen bij het bergen van het wrak.
Vanavond is Van Seumeren te gast op de bank van U Vandaag om over zijn ervaringen te praten.

Van Seumeren herdenkt Koersk-tragedie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.