Judo-reus Geesink overleden

UTRECHT - Anton Geesink is na een kort ziekbed overleden. Geesink lag sinds enkele weken in een ziekenhuis in Utrecht.
De ras-Utrechter werd in 1961 beroemd als eerste wereldkampioen die niet uit Japan kwam. In 1964 werd hij Olympisch kampioen.
Geesink werd op 6 april 1934 geboren in Utrecht. In zijn lange judocarrière won hij 21 Europese judotitels en twee wereldtitels (1961 en 1965). In 1964 won hij in Japan, het land dat tot dan toe de judosport domineerde, Olympisch goud. Judo stond voor het eerst op het programma als demonstratiesport.
Behalve als judoka boekte hij ook successen in het Grieks-Romeins worstelen. Hij werd in 1957, 1958, en 1959 Nederlands kampioen. Hij werd vier keer verkozen tot Sportman van het jaar.
Sinds 1987 was Geesink op persoonlijke titel lid van het Internationaal Olympisch Comité. In 1999 werd hij door het IOC berispt voor het aannemen van 5000 dollar van de Olympische organisatie van Salt Lake City, kandidaat voor de Winterspelen van 2002. Volgens Geesink ging het om een terugbetaling van reis- en verblijfkosten en is het geld niet bij hem persoonlijk terechtgekomen.
Geesink werd in zijn leven gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met het Gouden Verdienstenkruis van Oostenrijk en met de Orde van de Heilige Schatten van Japan. Geesink was een van de weinige judoka's ter wereld die de 10e dan wist te behalen.
De invoering van blauwe judopakken naast de traditionele witte was een idee van Geesink, die vond dat de scheidsrechter en het publiek zo makkelijker konden onderscheiden van wie welk lichaamsdeel is.
In Utrecht woonde hij lange tijd in de naar hemzelf genoemde Anton Geesinkstraat. Opmerkelijk is een anekdote uit zijn jeugd. Op zijn twaalfde werd hij door toenmalig bakkersknecht Rijk de Gooyer betrapt op het gappen van een broodje, die hem een stevig pak rammel gaf.

Anton Geesink, een kort overzicht. Beeld: RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.