Zilveren stadsmedaille Jos Stelling

UTRECHT - De Utrechtse filmmaker Jos Stelling (65) heeft de Zilveren Stadsmedaille ontvangen in zijn eigen Louis Hartloopercomplex
Hij kreeg de hoge stedelijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wolfsen ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum in het filmvak en zijn 65e verjaardag afgelopen juli.
De grote bijdrage van Stelling aan de culturele ontwikkelingen in Utrecht en het internationale imago van Utrecht als filmstad, is voor het gemeentebestuur aanleiding geweest hem te onderscheiden.
Nederlandse Filmdagen
In 1981 richtte Stelling in zijn geboortestad Utrecht de Nederlandse Filmdagen op, waarvan hij vele jaren voorzitter en directeur was. Dit evenement is onder de naam 'Nederlands Film Festival' uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands festival. Daarnaast is Stelling oprichter en eigenaar van het Utrechtse filmhuis en café-restaurant Springhaver. Hij heeft in 2004 ook aan de wieg gestaan van het Louis Hartloopercomplex, dat intussen landelijke bekendheid heeft als cultuur- en filmcentrum.
Debuut 
Stelling debuteerde in 1975 met de film 'Mariken van Nieumeghen'. In de daaropvolgende decennia ontwikkelde Stelling zich tot een bekend filmregisseur, scenarist en producer. Hij heeft de ontwikkelingen op filmgebied in Nederland in sterke mate beïnvloed, stelt de gemeente.
Nieuwste film en buitenland
Zijn dertiende film 'Het meisje en de Dood' verschijnt in 2011. Ook in het buitenland, in het bijzonder in Rusland, heeft zijn werk grote bekendheid verworven.  Stellings films zijn in Nederland en in het buitenland talrijke keren onderscheiden. Ook is hij een gewaardeerd en veelgevraagd jurylid bij belangrijke internationale festivals.
De Zilveren Stadsmedaille wordt toegekend aan personen die zich gedurende een aanmerkelijke tijd op een breed maatschappelijk terrein verdienstelijk hebben gemaakt.
 

Zilveren stadsmedaille Jos Stelling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.