'Universiteiten moeten instroom beperken'

UTRECHT - Universiteiten zouden in totaal 10 tot 15 procent minder studenten moeten toelaten. Dat zei Yvonne van Rooij, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, maandag in haar toespraak bij de opening van het academisch jaar.
Bij studies waar kwaliteit aantoonbaar ten koste gaat van kwantiteit, zoals economie en rechten, zou een instroombeperking (numerus fixus) moeten gelden zoals die al bestaat voor bijvoorbeeld geneeskunde.
Volgens Van Rooij kan zowel de universiteit als de student voordeel hebben van een beperking van de capaciteit. "Studenten maken zorgvuldiger hun studiekeuze en studeren gemotiveerder'', zei zij. "Dat heeft meteen een positief effect op het studiesucces. Er is aanzienlijk minder uitval." Een bijkomend voordeel is volgens de collegevoorzitter dat wellicht meer studenten kiezen voor opleidingen waar maatschappelijk veel behoefte aan is, zoals de lerarenopleidingen.
Van Rooij wil dat de universiteiten zelf werk maken van maatregelen die de kwaliteit en daarmee de concurrentiepositie van het hoger onderwijs in Nederland ten goede komen. "Wij hoeven niet op Den Haag te wachten om grenzen te stellen aan de omvang van opleidingen waar een te grote instroom de kwaliteit bedreigt."
De collegevoorzitter benadrukte ook de noodzaak van investeringen in kennis en innovatie, maar betwijfelt of de politieke wil daarvoor bestaat. "Daarvoor hoef je geen doorgewinterd Binnenhofwatcher te zijn.'' Zij wees
erop dat andere landen laten zien dat bezuinigingen wel degelijk samen kunnen gaan met investeren in kennis. "Het is een kwestie van prioriteiten stellen."

'Universiteiten moeten instroom beperken'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.