Monumenten in de regio openen de deuren

REGIO - Honderden monumenten openen dit weekend de deuren voor de Open Monumentendag. In de provincie gaan bijna driehonderd oude gebouwen twee dagen lang open voor publiek.
Nieuw dit jaar is een programma voor schoolkinderen op vrijdag. Zo gaan 150 Utrechtse kinderen op bezoek bij het St. Eloyen Gasthuis, Houtzaagmolen de Ster en de St.Willibrordkerk.
Het thema van monumentendag zijn gebouwen uit de 19e eeuw. In Utrecht wordt daarom de nadruk gelegd op de gebouwen aan de Maliesingel. Maar in de Domstad openen ook veel andere gebouwen de deuren, zoals Houtzaagmolen De Ster in Lombok en het Academiegebouw op het Domplein.
In Amersfoort zijn onder meer de ruïnes van de 19e eeuwse Elleboogkerk te bezichtingen. Extra aandacht in de Keistad is voor Park Randenbroek, dat een voorbeeld van smaak van 19e eeuwse tuinarchitectuur in Nederland is.

MOBIEL ERFGOED

Mobiel erfgoed is er in Veenendaal, waar belangstellenden kunnen meerijden met een oude postkoets.
Open Monumentendag wordt in Werkhoven gevierd met een negentiende eeuwse markt en in Museum De Ronde Venen wordt de bronsmotor van een oude veensteekmachine opgestart.
Behalve gemeenten en particulieren, doen ook waterschappen mee. Zo is het voormalig stoomgemaal Kamerik-Teylingens en de molen Bonrepas van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden open. De Rijksgebouwendienst laat zaterdag en zondag bezoekers toe in de tuinen van Paleis Soestdijk in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.