Kamer eist dat A2-tunnel toch snel opengaat

UTRECHT - De Tweede Kamer wil dat de A2-tunnel koste wat kost open gaat, ieder geval voor personenauto's. Het tijdelijk aanleggen van extra wegen naast de tunnel, zoals minister Eurlings wil, ziet de Kamer niet zitten.
Dat blijkt uit een commissievergadering met Verkeersminister Eurlings over de landtunnels in Nederland.
Eurlings zegt dat de A2-landtunnel naast Leidsche Rijn voorlopig niet open kan, omdat er momenteel geen enkel veiligheidheidssysteem in de tunnel is en het nog jaren duurt voordat die erin hangt. "Ook voor auto's heb je een veiligheidssysteem nodig."
Hij wil wel onderzoeken wat mogelijk is, maar denkt niet dat het snel aanleggen van een auto-veiligheidssysteem een optie is.

VERTRAGING

Eurlings zei dat de vertraging van de tunnel komt omdat Rijk en gemeente Utrecht zijn vastgelopen in de discussie over de veiligheid. Hij benadrukte dat Utrecht geen onredelijk hoge veiligheidseisen heeft gesteld.
De zeer hoge veiligheidseisen in Nederland zitten Eurlings dwars. "De tunnel is honderd maal veiliger dan het wonen achter dijken", zegt de minister. Hij wil dat de regels worden aangepast.
Ook wil hij dat er een landelijke standaard komt voor tunnels en dat gemeenten daar niet langer over gaan. Nu moeten gemeenten nog een vergunning afgeven. Onbewezen techniek mag niet meer aangekocht worden.
De Tweede Kamercommissie was het met hem op die punten eens.
Het debat wordt op een later moment voortgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.