Utrecht bezuinigt op veiligheid

UTRECHT - In Utrecht wordt het komende jaar flink bezuinigd op veiligheid. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde gemeentelijke begroting voor 2011.
Daarin staat dat er bijna anderhalf miljoen bezuinigd moet worden op onder meer de politie. Toch wil de gemeente dat in 2014 de criminaliteit met 17% is gedaald. Speerpunten daarbij zijn woninginbraak, geweld en jongerenoverlast.
Het motto van het collegepartijen GroenLinks, PvdA en D66 is groen, open, sociaal en financieel gezond. In de gemeentebegroting staat dat het komend jaar meer geld wordt uitgegeven aan fietsroutes en het wegwerken van achterstallig onderhoud in de openbare ruimte.
Verder worden alle welzijnsorganisaties tegen het licht gehouden. Om geld vrij te maken voor nieuwe initiatieven worden alle instellingen die geld krijgen van de gemeente opnieuw beoordeeld.

CRISIS

PvdA en GroenLinks reageren positief op de begroting, de oppositie is kritischer. De VVD zegt dat het colleges geen keuzes maakt waarmee de stad de economische crisis het hoofd kan bieden. De SP spreekt over 'mooie plannen' maar mist de financiële onderbouwing daarvan. Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht vindt de begroting weinig transparant, zei hij tegen RTV Utrecht.
Bekijk hieronder de bijdrage van verslaggever Marc van Rossum aan U Vandaag.

Utrecht bezuinigt op veiligheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.