Wolfsen: Troonrede bijzonder onbevredigend

REGIO - Burgemeester Wolfsen van Utrecht vindt de troonrede dit jaar "bijzonder onbevredigend". "We zitten duidelijk in een overgangsfase. De koningin kon daarom niet concreet zijn," aldus Wolfsen.
Hij betreurt dat tijdens deze Prinsjesdag geen tipje van de sluier kon worden opgelicht. Er was weinig nieuws, stelde hij. En dat terwijl er volgens Wolfsen grote problemen spelen op het gebied van werkloosheid, woningbouw, onderwijs en inburgering. Om die problemen aan te pakken moet er geregeerd worden, zei hij.
Wolfsen vindt het dan ook "bijzonder spijtig" dat er nog altijd geen kabinet is. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht riepen de Haagse politiek voorafgaand aan de troonrede op om snel weer richting te geven aan het land. Een woordvoerder beklemtoonde dat de vier grootste steden al heel wat pijnlijke keuzes hebben gemaakt om de aankomende bezuinigingen op te vangen.
Beluister onder dit artikel een gesprek met burgemeester Wolfsen.

BEHEERSBAAR HOUDEN

Koningin Beatrix heeft in haar troonrede vooral opgeroepen om de tegenstellingen en verschillen van opvatting in Nederland "beheersbaar" te houden. "Een harmonieuze samenleving is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid. Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen."
In haar jaarlijkse toespraak op Prinsjesdag sprak de koningin eerst haar wens uit dat de vorming van het nieuwe kabinet zal leiden tot een stabiel bestuur. Verder dankte zij de militairen die de afgelopen jaren actief zijn geweest in Afghanistan en betuigde ze medeleven met de militairen die daar gewond raakten en de nabestaanden van de omgekomen militairen.

HELD UIT HET HART

Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen nam vandaag twee vrijwilligers uit de provincie Utrecht mee naar Den Haag. Het gaat om de heer Bos uit Hoogland, al 40 jaar actief bij het Prins Bernard Cultuurfonds, en Klaske Hofstee uit Driebergen, Held uit Hart 2009, die zich inzet voor de Stichting Stop Hersentumoren. Beluister onder dit artikel het gesprek dat Radio M presentator Hubert Moll vanmorgen vroeg had met Hofstee.

ORANJEFANS

Het aantal bezoekers dat voor de rijtoer naar de Hofstad kwam wordt geschat op meer dan 40.000. Bij paleis Noordeinde in Den Haag hadden zich rond acht uur al zo'n twintig trouwe Oranjefans verzameld. Oscar Meijer uit Amersfoort was de eerste dit jaar. Om zich van een goed plekje te verzekeren, stond hij al om zes uur achter de hekken.
De telefonist komt sinds 1983 elk jaar naar Den Haag gereisd. "Dit is voor mij het hoogtepunt van het jaar," knikt hij. "Samen met Koninginnedag." Dat het elk jaar dezelfde procedure is, deert hem niet. "Ze is een jaartje ouder, heeft een ander hoedje. Het is elke keer weer een grote verrassing."

INCIDENTEN

Het ceremonieel rond Prinsjesdag kende dit jaar enkele incidenten, maar werd niet echt verstoord. Kort voor de troonrede legde de koningin in de Gouden Koets de traditionele route van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal af. Onderweg werd een projectiel naar de koets gegooid. Het incident gebeurde in de Heulsstraat.
Volgens de politie ging het om een waxinelichthouder en is de gooier, een 29-jarige man uit Winterswijk, aangehouden. De schade aan de Gouden Koets is niet groot em de koningin kon haar rijtoer ongehinderd voortzetten. Daarnaast werden twee mensen aangehouden die te veel gedronken hadden, meldde de politie.

BALLONNEN

Opmerkelijk was verder dat tijdens de zwaaiscene op Paleis Noordeinde een spandoek aan een tros ballonnen voor het balkon voorbij dreef, met de tekst 'Majesteit, tijd voor Twente'. Het leidde tot hilariteit bij de koningin en haar familie.
De live-registratie van de NOS tijdens de rijtoer werd enige tijd gehinderd, toen een politieboot op de Hofvijver een glasvezelkabel kapot had gevaren. De televisiecamera's konden daardoor geen verbinding maken met de zendwagen, waardoor onder meer het incident met de waxinelichthouder niet live op tv was te zien.

Wolfsen: Troonrede bijzonder onbevredigend
Held uit het Hart Klaske Hofstee bij Prinsjesdag
Amersfoorter Oscar Meijer als eerste bij Prinsjesdag
Prinsjesdag 2010, een verslag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.