Jonge Marokkanen landelijk erg verschillend

UTRECHT - Jonge Marokkanen in Zeist, Utrecht, Gouda en Ede worden vaker verdacht van een misdrijf dan Marokkaanse jongeren in andere gemeentes met veel inwoners met een Marokkaanse achtergrond.
De nieuwe cijfers komen uit een rapport van het onderzoeksinstituut Risbo van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit het rapport blijkt dat er flinke verschillen bestaan tussen de gemeentes in het land met een groot percentage Marokkaanse inwoners.
Zo ligt bijvoorbeeld in Utrecht en Gouda het percentage Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 24 jaar dat verdacht wordt van een misdrijf rond de 13 procent. In Eindhoven is dit 5,8 procent.
Onder voortijdige schoolverlaters is de criminaliteit hoog. Wel wordt het opleidingsniveau van de jongeren hoger en gaan steeds meer van hen naar havo of vwo.
Utrecht boekte wel een klein succesje: het aantal Marokkaanse ouders dat naar de rechtszaak van hun zoon of dochter komt kijken is gestegen van 40 naar 95 procent. De aanwezigheid van een ouder in de rechtszaal zou theoretisch de kans op herhaling kleiner maken. Dat voorbeeld krijgt nu navolging in andere gemeentes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.