Amersfoort bezuinigt, maar lasten gaan omlaag

AMERSFOORT - Amersfoort moet bezuinigen, maar de lasten voor de inwoners gaan iets omlaag. Dat blijkt uit de begroting van de stad, die vanmiddag is gepresenteerd. Bedrijven gaan iets meer belasting betalen.
Het komende jaar gaan de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing omlaag. De gemeente bespaart in 2011 op het onderhoud van groen en wegen.
Ook zal het ambtenarenapparaat minder kosten en wordt er bezuinigd op gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Dat moet bij elkaar 2 miljoen aan besparingen opleveren.
Amersfoort gaat komend jaar al de bereikbaarheid van de westkant van de stad verbeteren. Het nieuwe college wilde daar eigenlijk in 2012 pas geld aan uitgeven, maar heeft besloten er nu al aan te beginnen. Ook is er geld voor nieuwe plannen voor het Beekdal, de plek waar vroeger het Elisabeth Ziekenhuis stond.

STUCTURELE BEZUINIGINGEN

Vanaf 2012 voert het college een structurele bezuiniging van 20 miljoen euro door. Die is nodig omdat het Rijk minder geld aan de gemeente geeft. Ook heeft de stad minder inkomsten door vertraagde bouwprojecten en zitten er meer mensen die in de bijstand. Voor die bezuinigingen stuurt het stadsbestuur aparte plannen naar de gemeenteraad.
Op 12 oktober kunnen belanghebbenden bij de gemeenteraad inspreken over de begroting 2011-2014. Eind oktober debatteert de gemeenteraad over de begroting. De raad neemt over de begroting en de bezuinigingsplannen een besluit op 9 november.

Amersfoort bezuinigt, maar lasten gaan omlaag
Amersfoort bezuinigt, maar lasten gaan omlaag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.