Astma Fonds woest om naderend einde rookverbod

LEUSDEN - Het Astma Fonds in Leusden is woedend over het voornemen van het aanstaande kabinet om het rookverbod in kleine cafés op te heffen. Dat zou uit het gedoog- en regeerakkoord van VVD, CDA en PVV zijn gelekt.
Volgens het Astmafonds worden een miljoen longpatiënten in Nederland er slachtoffer van. Een algeheel rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid, stelt het fonds.
"De miljoen longpatiënten in Nederland zijn als eerste de dupe. Maar zij niet alleen. Het algehele rookverbod heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters," liet directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds weten.

TELEURGESTELD

Antirokersorganisatie Stivoro is teleurgesteld in het voornemen van het nieuwe kabinet. Directeur Lies van Gennip vreest dat roken in andere horecagelegenheden nu ook weer vaker de kop opsteekt. "En dat betekent dat er weer extra controleurs moeten komen om het rookverbod daar te handhaven. De overheid neemt allerlei maatregelen om de nadelige gevolgen van bijvoorbeeld asbest en ongevallen te verkleinen, maar blijkbaar geldt dat niet voor roken."
Clean Air Nederland zegt dat een grote groep mensen die ongehinderd door tabaksrook van het uitgaansleven willen genieten in de kou komt te staan. "Blijkbaar hebben de nieuwe coalitiepartners geen boodschap aan het grote draagvlak voor rookvrije horeca. De uitzondering voor kleinschalige horeca maakt het allemaal erg ingewikkeld."
Het rookverbod in de Nederlandse horeca ging in 2008 in. Het merendeel van de horecaondernemers heeft zich erbij neergelegd, een aantal ging in verzet, vooral de eigenaren van eenmanszaken die hun omzet zagen dalen.

Nieuwe regering wil einde rookverbod in cafés

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.