Qbuzz nieuwe vervoerder regio Utrecht

UTRECHT - Connexxion en GVU zijn per 11 december 2011 niet langer de busvervoerder in de regio Utrecht. Het Bestuur Regio Utrecht heeft de zogenoemde concessie toegekend aan vervoerder Qbuzz.
Het bedrijf krijgt het stadsvervoer en het streekvervoer in handen en heeft de verplichting de huidige medewerkers van Connexxion/GVU ten minste voor één jaar een baan aan te bieden. De bonden zijn negatief over de aanbesteding, want ze vrezen slechtere arbeidsomstandigheden.
Qbuzz bestaat pas twee jaar. Het bedrijf rijdt nu in de omgeving van Rotterdam, Zuid-Oost Friesland, de stad en provincie Groningen en de provincie Drenthe.

KWALITEIT

"De keuze voor Qbuzz is gebaseerd op een nauwkeurige selectieprocedure. Zowel qua prijs als kwaliteit komen zij als beste uit de bus", zegt Arjen Gerritsen, portefeuillehouder openbaar vervoer Bestuur Regio Utrecht.
De gunning aan Qbuzz volgt op de Europese aanbesteding van het stads- en streekvervoer in de regio Utrecht. Bestuur Regio Utrecht (BRU) is hier verantwoordelijk voor het openbaar vervoer en daarmee ook concessieverlener.
In de eisen van de BRU voor de nieuwe busvervoerder staat onder meer dat er 218 hybride bussen gebruikt moeten worden om het milieu te ontlasten. Ook zijn eisen gesteld aan het personeelsbeleid.

OV-ABONNEMENT

Qbuzz heeft gezegd dat er één nieuwe vervoersorganisatie voor de regio Utrecht wordt opgericht, die met een nieuwe lijnnummering en bewegwijzering gaat werken. Ook belooft Qbuzz verbeterde reisinformatie en nieuwe abonnementen voor bewoners en werkgevers.
Uniek is, volgens het BRU, dat werkgevers hun werknemers één regionaal OV-abonnement kunnen gaan aanbieden dat bestaat uit bus-, tram-, OV-fiets, regionale treindiensten- en Greenwheels.
Met het contract dat tot 2019 loopt, is ongeveer 1 miljard euro gemoeid. Als er binnen zes weken geen bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit van BRU, neemt Qbuzz in december 2011 het stokje over van Connexxion/GVU.

Plv algemeen directeur Leschot van GVU is teleurgesteld
Qbuzz nieuwe vervoerder regio Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.