Treinpersoneel eist toilet in trein

UTRECHT - De Vakbond voor Rijdend Personeel eist betere toiletvoorzieningen voor NS-personeel dat werkt in de nieuwe Sprintertreinen. In deze treinen zitten geen toiletten.
Conducteurs komen daardoor volgens de bond in de problemen. "Vaak wordt er dan naar alternatieven gezocht zoals een lege fles, aan de blinde kant van de trein of uit het zicht op een perron", stelt de bond op haar website.
"Voor de vrouwelijke collega's of medewerkers met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, zijn dit uiteraard geen opties".
Niet alleen voor conducteurs is het lastig. Ook reizigers kampen ermee. Enkele 'schrijnende voorbeelden' zijn "oudere reizigers en kinderen die het in hun broek doen. Reizigers die plassen in de trein of op het perron, reizigers die bij gebrek aan een toilet overgeven in de afvalbakken."
De bond heeft de directie van de NS ingelicht en eist een oplossing.

EXTRA TOILETTEN

Het is niet voor het eerst dat er geprotesteerd wordt tegen het ontbreken van toiletten in de Sprinters. Minister Camiel Eurlings van Verkeer zegde eerder toe dat er toiletten komen op ruim honderd stations waar nog geen

wc's zijn. Volgens Eurlings zou het 100 miljoen euro kosten om alle Sprinters van een toilet te voorzien.
De NS weet van de klachten en gaat op enkele stations in het land toiletten plaatsen. "De Sprinters zijn bedoeld voor korte routes. Maar op sommige plekken, waar een trein binnen tien minuten moet keren en vertrekken en er geen toiletten zijn, plaatsen we die", aldus een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.