Schippers: "Weinig vrouwen, wel stevige ploeg"

PROVINCIE UTRECHT - Edith Schippers uit Baarn, beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, noemt het aantal vrouwen dat tot nu toe in het nieuwe kabinet lijkt te komen niet veel. Haar meing wordt gedeeld door Eurocommissaris Neelie Kroes.
"Ik ken de ploeg nog niet helemaal," zei Schippers maandag voorafgaand aan een gesprek met formateur Mark Rutte. Maar ze schatte in dat, zoals het er nu naar uitziet, straks een kwart van de bewindspersonen vrouw is. "Dat is niet veel. Maar het wordt wel een stevige ploeg die Nederland door de crisis kan loodsen."
Tot nu toe zijn twee vrouwelijke beoogde ministers bekend: Schippers en haar partijgenote Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).
De verwachting is dat nog een derde vrouw minister wordt. CDA'er Marja van Bijsterveldt die nu staatssecretaris is van Onderwijs wordt waarschijnlijk minister op hetzelfde departement.

ADVISEUR

Na het gesprek met Rutte zei Schippers dat ze "echt zin" heeft in haar ministerschap. Schippers was tijdens de afgelopen formatieonderhandelingen ook de belangrijkste adviseur van Rutte. Ze is tevens vice-fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.
Dit weekend sprak VVD-leider Rutte onder andere ook met oud-burgemeester van Utrecht Ivo Opstelten, en Ben Knapen, bestuursvoorzitter van RTV Utrecht. Opstelten wordt minister van Veiligheid en Justitie. Knapen wordt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.
Rutte verwacht dat hij donderdag met zijn nieuwe ministersploeg naast de koningin op het bordes staat.

PROFIEL EDITH SCHIPPERS

De in Utrecht geboren Edith Schippers (25 augustus 1964) is sinds 2003 Tweede Kamerlid voor de VVD. Ze is voor haar partij woordvoerster op het gebied van Defensie, Volksgezondheid en Ontwikkelingssamenwerking. In 2006 werd ze vice-fractievoorzitter.
Schippers studeerde politicologie in Leiden. Voordat ze op de kandidatenlijst van de VVD terechtkwam, werkte ze een aantal jaren voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ze was er secretaris gezondheidszorg en arbeidsmarkt en secretaris ruimtelijke ordening.
Daarvóór was Schippers al fractiemedewerker van de VVD van 1993 tot 1997. Als volksvertegenwoordiger was ze onder meer lid van de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit, die het financieel stelsel onder de loep nam.
Schippers stond bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni als nummer 2 op de VVD-lijst. Ze werd met 77.084 voorkeursstemmen gekozen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.