Klokken van de Chinese keizer in Utrecht

UTRECHT - Medewerkers van het Museum Speelklok in Utrecht pakten maandag met witte handschoenen en gespannen gezichten een gouden Chinese klok uit.
Acht speelklokken van de Chinese keizer uit de Verboden Stad zijn in speciale kisten naar Nederland vervoerd en vanaf vrijdag te zien op de speciale tentoonstelling SingSong, Schatten uit de Verboden Stad.
De expositie is het sluitstuk van een driejarige samenwerking tussen het Palace Museum in de Verboden Stad en het Utrechtse museum.
De speelklokken van Keizer Qianlong kwamen in februari 2008 naar Nederland voor een opknapbeurt. De restauratie werd met een Europese subsidie verwezenlijkt en in ruil hiervoor mag het museum in Utrecht de klokken tentoonstellen.

TERUG

De klokken moesten na restauratie eerst weer terug naar China. "Er zijn regels die bepalen dat de klokken niet langer dan anderhalf jaar buiten China mogen zijn", legde Dick van Minnen uit. Hij restaureerde samen met een team van zes mensen de acht keizerlijke klokken.
De klokken zijn helemaal uit elkaar geweest en schoongemaakt. "Gewoon met water en een beetje zeep. Hierdoor ging de klokken weer prachtig glanzen", vertelt Van Minnen.
Het uurwerk en de mechanische muziekinstrumenten in de klokken werden ook door het Utrechtse team onder handen genomen. "Toen de klokken kwamen, speelden ze niet. Nu maken ze weer muziek."

EDELSTENEN

Bij de restauratie zijn onder meer twee pagodeklokken opgeknapt. De pagodes hebben vijf verdiepingen, versierd met belletjes en edelstenen. Elk uur speelt muziek en schuiven de pagodeklokken telescopisch uit elkaar tot een hoogte van wel 2 meter. Een uur later zakt de klok spelend weer terug.
De directeur van Museum Speelklok, Vera Carasso, is verschrikkelijk trots op haar team. "De restauratoren zijn stuk voor stuk vakmensen, maar boven alles gepassioneerd."
Volgens haar is het een enorm compliment dat het Palace Museum de klokken aan de Utrechters heeft toevertrouwd. "Zij hebben objecten die niet meer speelden en stoffig waren weer laten sprankelen. Iedereen kan zien en horen hoe de klokken in 1775 voor de keizer moeten hebben geklonken."
De keizerlijke klokken zijn voor het eerst en eenmalig te zien buiten China tot 28 februari. Prinses Máxima opent vrijdag de tentoonstelling in Utrecht.
Vanavond om 18.00 uur in U Vandaag een reportage.

Klokken van de Chinese keizer in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.