Utrecht en Amersfoort in stedenatlas Gouden Eeuw

UTRECHT - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een bijzondere stedenatlas uit de Gouden Eeuw verworven.
Het boek van Frederick de Wit bevat ruim honderd ingekleurde kaarten van Nederlandse steden als Utrecht, Amersfoort, Den Haag, Zwolle en Groningen. Ook zijn er ingekleurde afbeeldingen van het Paleis op de Dam in Amsterdam en de Burcht in Leiden in te vinden.
Er zijn maar enkele exemplaren van deze atlas bewaard gebleven, aldus de bibliotheek woensdag. Die noemt het boek daarom 'van groot kunst- en cultuurhistorisch belang'. Het werk was lange tijd in bezit van een
Nederlandse familie.
Die benaderde de KB omdat de familie het belangrijk vond dat het boek in een openbare collectie terecht zou komen. Het bestaan van dit gave, ingekleurde exemplaar was nog niet bekend.

POPULAIR

Stedenboeken met plattegronden en afbeeldingen van Nederlandse steden waren populair in de zestiende en zeventiende eeuw. Frederick de Wit bouwde met zijn atlas voort op het werk van beroemde kaartenmakers als Bleau en Janssonius. Hij voegde hier nieuwe kaarten en afbeeldingen aan toe.
De KB heeft het stedenboek van De Wit in zijn geheel gedigitaliseerd en op haar website gezet. Ook is het werk tot 1 november te zien op de vaste tentoonstelling van topstukken in de Koninklijke Bibliotheek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.