Chronologisch overzicht terreurzaak Wesam al D.

UTRECHT - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag uitspraak gedaan in de strafzaak van de in de Verenigde Staten veroordeelde beramer van aanslagen in Irak, Wesam al D. De Nederlandse strafrechter heeft de 25 jaar
gevangenisstraf die de Nederlandse Irakees in de VS had gekregen, omgezet naar acht jaar cel, waardoor hij vrij komt. Een overzicht van deze unieke terrorismezaak.
2 mei 2005:
Een arrestatieteam licht Al D. van zijn bed in zijn woning in Amersfoort. Hij wordt gearresteerd op verdenking van onder meer deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van aanslagen op militairen
in Irak.
17 juli 2005:
De zaak krijgt een onverwachte wending. Als het landelijk parket van het OM het onderzoek naar Al D. bijna heeft afgerond, vragen de VS opeens om zijn uitlevering. Als reden wordt gegeven dat zijn activiteiten gericht
zouden zijn tegen Amerikaanse militairen. Binnen twee dagen geeft toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner toestemming en vraagt hij het OM de vervolging te stoppen.
19 december 2006:
Na bijna anderhalf jaar procederen tegen zijn uitlevering bepaalt de rechtbank in Den Haag dat Al D. mag worden overgedragen aan de Amerikanen.
27 januari 2007
Wesam al D. wordt met een speciaal militair transport overgevlogen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington.
26 februari 2009
Na eerst te hebben aangestuurd op een inhoudelijk proces, sluit Al D. een deal met de Amerikaanse justitie. Hij bekent schuld aan het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in Fallujah en het mishandelen van een gevangenisbewaarder. In ruil daarvoor krijgt hij 25 jaar cel in plaats van een proces waarin hij het risico loopt op een levenslange gevangenisstraf.
16 april 2009
De federale rechtbank in Washington veroordeelt Al D. formeel tot 25 jaar cel.
30 maart 2010
Wesam al D. is terug naar Nederland gevlogen. Hij mag hier het restant van zijn straf uitzitten. De Nederlandse rechter zal het Amerikaanse vonnis nog moeten omzetten naar een straf die overeenkomt met het Nederlandse recht.
4 augustus 2010
Het OM eist bij de rechtbank in Rotterdam dat het vonnis uit de VS in Nederland wordt omgezet in zestien jaar gevangenisstraf.
13 oktober 2010
De rechtbank zet de straf om naar acht jaar cel, wat met aftrek van de tijd die hij in de VS heeft vastgezeten, betekent dat hij dezelfde dag nog vrijkomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.