Trimbos over cokegebruik Yuri van Gelder

UTRECHT - "Je kan heel lang van de cocaïne af zijn en als je dan denkt dat je de voormalige verslaving onder controle hebt en wel weer een snuifje kan nemen, gaat het mis." Dat zegt Nathalie Dekker van de Drugs Infolijn van het Trimbos Instituut in Utrecht.
"Stress is duidelijk gerelateerd aan terugval in een verslaving. Hoewel we natuurlijk niet zeker weten of turner Yuri van Gelder ook echt verslaafd is geweest aan coke."
Dit zou kunnen verklaren waarom Van Gelder de drugs weer heeft gebruikt op het minst gunstige moment dat hij had kunnen kiezen.

OPNIEUW

Woensdag werd bekend dat Van Gelder opnieuw cocaïne heeft gebruikt en daarom uit de Nederlandse selectie is gezet voor de wereldkampioenschappen, die zaterdag in Rotterdam beginnen. Van Gelder keerde in juli terug op de turnvloer na een dopingschorsing van een jaar.
Vorig jaar was hij ook al betrapt op cocaïnegebruik, waarna onder meer een bezoek aan een afkickkliniek volgde.
"Mensen die grote prestaties moeten leveren en vaak blootstaan aan stress, kunnen extra gevoelig zijn voor coke. Dat kunnen bijvoorbeeld sporters zijn, maar ook managers of muzikanten. Als je het gebruikt voel je je
wakker, alert en vol zelfvertrouwen", aldus Dekker.
Gebruik hoeft niet meteen tot een verslaving te leiden. "Coke wordt vaak gebruikt op feestjes en er zijn genoeg mensen die het maar af en toe gebruiken. Het is ook een persoonlijk verhaal, de ene persoon is gevoeliger ervoor dan de andere."

GEDRAG

Als iemand daadwerkelijk verslaafd is, verandert zijn of haar gedrag. "De drug is het allerbelangrijkste geworden; je geeft er voorrang aan. Daardoor komen prestaties en relaties onder druk te staan. Ook kun je je minder goed concentreren."
Als iemand verslaafd is geweest, blijft hij altijd gevoelig voor de drugs. "Je hersenen veranderen, waardoor je heel lang en misschien zelfs levenslang op zijn minst lichte aandrang blijft voelen om het weer te gebruiken."
WAT IS HET?
Cocaïne is een wit kristalachtig poeder (cocaïnehydrochloride) en wordt verkregen na chemische bewerking van de bladeren van cocaplanten die in Zuid-Amerika groeien. De drug wordt meestal gesnoven, maar kan ook worden geïnjecteerd of gerookt.
Op de onbewerkte cocabladeren kan ook gekauwd worden. Vanaf de 19e eeuw werd in West-Europa coke voorgeschreven als lokaal verdovingsmiddel of als middel tegen honger en vermoeidheid.
In Latijns-Amerikaanse landen wordt nog steeds veel op cocabladeren gekauwd. Ook wordt daar onder meer thee gekookt van de bladeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.