Onderzoek: Sinterklaas belangrijkste traditie

UTRECHT - Nederlanders vinden sinterklaas vieren de belangrijkste traditie, maar ook Sint Maarten scoort hoog. Dat concludeert directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkskunde in haar boek 'Dit zijn wij', dat vrijdag in Utrecht wordt gepresenteerd.
Ruim tienduizend mensen leverden bij Strouken hun top tien in van favoriete tradities. Na de onbetwiste nummer een volgt een kerstboom optuigen op twee. Op drie staat Koninginnedag, op vier oliebollen bakken en andere oud-en-nieuwgebruiken, Paaseieren volgt op vijf.
Verder de lijst staan onder meer carnaval vieren, beschuit met muisjes eten bij geboorten, kaarsjes uit blazen met een verjaardag en haringhappen. De laatste plek, nummer 100, is voor het NOS-Journaal kijken om 20.00 uur. In Utrecht zijn Sint Maarten en poolstokhoogspringen veel als traditie genoemd.
Sommige tradities verdwijnen. Handen wassen voor het eten of naar de kerk gaan, bijvoorbeeld. Een nieuwe traditie is het Suikerfeest tijdens de Ramadan, op plaats veertien, of e-mail lezen.
Beluister het interview met directeur Ineke Strouken.

Interview met Ineke Strouken over een boek over tradities

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.