OM ontevreden met tbs gestoorde Edenaar

UTRECHT - De rechtbank in Maastricht heeft een 22-jarige man uit Ede tbs gegeven. Hij kreeg geen gevangenisstraf. Het OM had levenslang geëist, wegens moord en poging tot moord en is niet tevreden.
Johan van R. stak op 28 februari zonder enige aanleiding een andere man doodgestoken bij het Glaspaleis in Heerlen. Het slachtoffer, een 53-jarige Eindhovenaar, werd in zijn hals geraakt en overleed vlak daarna.
Na deze daad vertrok de Edenaar per trein naar Utrecht, waar hij op het Centraal Station een ander willekeurig slachtoffer, een 46-jarige man uit Amsterdam, meerdere keren met een hard voorwerp op zijn hoofd sloeg. De Amsterdammer raakte daardoor zwaargewond.

BOEIENREGIME

Van R. heeft een lange geschiedenis van geweldsdelicten. Hij verbleef in de extra bewaakte gevangenis in Vught, waar hij geïsoleerd en in een 'boeienregime' zat omdat hij een gevaar vormde voor andere gedetineerden en personeel.
Door fouten van justitie kwam hij op 18 februari dit jaar op straat te staan. Zonder begeleiding of medicatie. Tien dagen later pleegde hij een moord.

GESTOORD

Omdat Van R. weigerde mee te werken aan onderzoeken naar zijn geestestoestand, durfden gedragsdeskundigen geen definitieve diagnose te stellen. Ze noemden de man wel 'diep gestoord en zeer gevaarlijk'. Het gevaar van herhaling is levensgroot. Ze adviseerden de rechtbank tbs met dwangverpleging.
Officier van justitie Leonard Geuns vindt dat niet toereikend. "Er bestaat een kans dat over tien jaar wordt gezegd: het gaat goed, ga maar een stukje wandelen. Die kans moet worden uitgesloten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.