Jason W. zweert moslimextremisme af

UTRECHT - De Amersfoortse Hofstadgroep-verdachte Jason W. heeft het moslimextremisme naar eigen zeggen de rug toegekeerd.
In een zaterdag in de Volkskrant gepubliceerde brief noemt de terreurverdachte het streven om een islamitische staat te realiseren 'een totale mislukking'.
"De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn", schrijft W. aan de krant. Hij stelt middels de brief jongeren te willen waarschuwen om zich niet te laten
misleiden door 'valse beloften en idealen'.
"Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovingen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn de eerste te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid", waarschuwt
hij. Hij roept islamisten op de wapens neer te leggen en zich om te vormen tot sociale en politieke partijen om zo de door hen gewenste hervormingen tot stand te brengen.
Jason W. kreeg vijftien jaar cel opgelegd wegens poging tot moord op leden van een arrestatieteam. W., zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, gooide een handgranaat naar hen toen zij hem wilden aanhouden in een woning in het Haagse Laakkwartier. Het gebeurde enkele dagen nadat Mohammed B. Theo van Gogh vermoordde, in november 2004.
De 25-jarige Jason W. zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich binnenkort over de vraag of de Hofstadgroep een terroristische organisatie is geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.