Aangeboren afwijking werd tijgertje fataal

UTRECHT - Een aangeboren afwijking in combinatie met drie andere afwijkingen is tijgertje Sanny fataal geworden. Dat blijkt uit de sectie van het diertje, dat is uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voerde de sectie uit.
Het diertje overleed dinsdagochtend vroeg aan een epileptische aanval. Uit sectie blijkt dat het dier een hersenafwijking had, een zogeheten waterhoofd.
Dat heeft dierenarts Peter Klaver gezegd, die maandag de narcose uitvoerde bij de staaroperatie van het drie maanden oude dier van Circus Belly Wien. De Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voerde de sectie uit.

OPERATIE

Tijdens de operatie in de kliniek van dierenarts Herman Aa in Deventer ging het goed met het tijgertje, dat vrijwel blind was door een ernstige vorm van staar.
Oogarts Jessica Metzelaar van het Deventer Ziekenhuis verwijderde de troebele lens, net zoals zij dat in het dagelijks leven bij mensen doet. De operatie was lastig en duurde lang, maar verliep goed. Het ontwaken uit de narcose ging redelijk, maar in de nacht traden er problemen op bij Sanny, aldus Klaver.

MIDDENRIF

Behalve het waterhoofd, had het diertje een gaatje in haar middenrif waardoor ze wat moeilijk ademhaalde. Dat was op zich geen probleem, maar kan de acute longontsteking hebben veroorzaakt die ook in Utrecht is geconstateerd.
Een vierde probleem waren kleine bloedinkjes in de hersenen van het tijgertje, die mogelijk door zuurstofgebrek zijn ontstaan.

MOEDER

De dierenartsen constateren dat het dier waarschijnlijk later ook zou zijn overleden door de aangeboren afwijkingen. De moeder van Sanny had haar dochter al een beetje links laten liggen. Dat was een teken dat het niet helemaal goed was met het dier, aldus Klaver.
De dierenarts noemde het heel triest dat het diertje het niet heeft gered. "Iedereen heeft zich belangeloos ingezet. Voor het medische team is het toch een geruststelling dat het dier is overleden als gevolg van aangeboren afwijkingen die wij niet in redelijkheid hadden kunnen zien."
Klaver vindt de dood van Sanny vooral heel erg treurig voor de verzorgers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.