Rietvelds oudste aluminium stoel in Amsterdam

UTRECHT - Het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit de oudste aluminium stoel van ontwerper Gerrit Rietveld. Dat blijkt na onderzoek.
Het witte meubel werd in 1923 gemaakt door Rietveld in opdracht van de Haagse schrijfster Til Brugman. "Dit ontwerp kennen we alleen in de rood met blauwe uitvoering en deze stoel is helemaal wit", zegt de conservator.
De stoel is aangekocht bij een kunsthandel in New York. Het witte meubel werd in 1923 gemaakt door Rietveld in opdracht van de Haagse schrijfster Til Brugman. Het Amsterdamse museum heeft de stoel in 1950 aangekocht en het is nog steeds één van de topstukken in de collectie.
De stoel is tot 4 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien. Daarna gaat het tijdelijk naar het Centraal Museum in Utrecht. Daar is van 20 oktober tot eind januari volgend jaar een grote Rietveldtentoonstelling.
De stoel en de schotel worden vervolgens tijdelijk opgeslagen in het depot van het Rijksmuseum. De twee kunstwerken krijgen vanaf 2013 een vaste plek in het nieuwe Rijksmuseum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.