Eis: drie jaar cel voor kamerfraude

UTRECHT - De officier van justitie heeft vanwege kamerverhuurfraude een celstraf van drie jaar geëist tegen een 33-jarige Utrechter.
Ook acht justitie hem schuldig aan diverse winkeldiefstallen. De man stond ook terecht voor carjacking en dieftal van kentekenplaten, maar dit achtte de officier niet bewezen.
Januari dit jaar kwamen ruim honderd aangiften en meldingen binnen van kamerverhuurfraude. Voor de huur van kamers in een pand aan de Zaagmolenkade en in een pand aan de Ferdinand Bolstraat hadden tientallen, vooral jonge mensen een bedrag gestort voor de huur van een maand en twee maandhuren als borg. Deze panden waren echter helemaal niet voor huur beschikbaar. Ze stonden leeg om gerenoveerd te worden.

MEDEVERDACHTEN

Op de rekeningen, op naam van Immo Woongroep en @home Housing, werd meteen beslag gelegd en zodoende kregen de gedupeerden al tijdens het onderzoek hun geld terug.
Achter de rekening zaten twee medeverdachten die een bedrijf hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hun rekeningnummer voor de fraude ter beschikking hadden gesteld. De zaak tegen deze verdachten dient later.
Toen in het onderzoek de hoofdverdachte in beeld kwam en hij voortvluchtig bleek, is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De man liep tegen de lamp toen hij op 23 juli dit jaar winkeldiefstallen pleegde in Woudenberg, De Bilt en Laren. De dag ervoor had hij bovendien een winkeldiefstal gepleegd in Abcoude.

GELDNOOD

Op de zitting verklaarde de verdachte dat hij 'donders goed' wist dat hij bezig was met oplichting. Als reden hiervoor voerde hij financiële nood aan. Hij kon geen betalingen meer doen en de bank stond op het punt beslag te leggen op zijn onroerend goed. Toen hij door anderen benaderd werd om mee te doen aan de oplichting, is hij daar op in gegaan.
Of dit inderdaad zo is gegaan, en wat zijn rol in het geheel precies was, bleef onduidelijk. Maar dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en hiervoor verschillende mensen heeft ingeschakeld, achtte de officier van justitie bewezen en daarom eiste ze een celstraf van drie jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.