Ontruiming KPN-kraakpand met antikraakwet

UTRECHT - De politie Utrecht heeft de ontruiming afgerond van het gekraakte KPN-gebouw aan de Koningin Wilhelminalaan in Kanaleneiland. Achttien krakers zijn aangehouden. Het Openbaar Ministerie bekijkt dinsdag of voor de arrestanten snelrecht mogelijk is.
De krakers gaven zich niet zomaar gewonnen. Een paar hadden zich vastgeketend en deuren waren gebarricadeerd. Bij de politieafzetting rond het gebouw was het enige tijd onrustig. De politie verrichtte daar enkele aanhoudingen wegens verzet. Daarbij werd in sommige gevallen de wapenstok en honden ingezet.
Deze arrestanten, die deel uitmaken van de groep van achttien, gooiden met vuurwerk. Sympathisanten scandeerden verder leuzen rond de afzetting. De aangehouden krakers zijn afgevoerd in stadsbussen.
De Koningin Wilhelminalaan was afgesloten voor het verkeer en dat leidde tot verkeersdrukte in de omgeving. De aangehouden krakers zullen naar verwachting in verzekering worden gesteld.

ANTIKRAAKCLUB

Het pand Wilhelminastaete van woningcorporatie Mitros werd zondag gekraakt door dertig tot vijftig krakers die eerder die dag een pand van de faculteit Diergeneeskunde op De Uithof hadden verlaten. De politie kwam in actie na aangifte van de antikraakclub die het gebouw beheert.
Het voormalige KPN-gebouw kwam september vorig jaar ook al in het nieuws nadat op last van burgemeester Wolfsen bijna honderd studenten het pand moesten verlaten omdat het niet brandveilig zou zijn.
Omdat het pand niet onveilig was voor bedrijfsvoering, heeft de latere eigenaar Mitros het in beheer gegeven van een antikraakorganisatie die het heeft verhuurd aan twintig jonge ondernemers.

NIEUWE WET

Dit is het eerste pand in Utrecht dat is ontruimd op grond van de nieuwe Wet Kraken en Leegstand.
Nadat het pand gistermiddag was gekraakt, heeft het OM besloten eerst een rapport op te laten maken. Hieruit kwam naar voren dat het pand onveilig is voor permanent verblijf. Omdat bovendien de drie bedrijven in hun functioneren belemmerd werden door de kraak, werd vandaag besloten het pand te ontruimen.
De ontruiming begon tegen vijf uur en rond half zeven was het pand zo goed als leeg. De politie was op dat moment alleen nog bezig met het losmaken van twee personen die zich hadden vastgeketend.

Begin ontruiming kraakpand met veel politievertoon
Utrechtse krakers: "Volgende kraakpand niet bekend"
Huurders KPN-gebouw balen van krakers
Grimmige ontruiming Utrecht met antikraakwet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.