Rookverbod klein café per direct versoepeld

DEN HAAG - Minister Edith Schippers (VWS) versoepelt per direct het rookverbod in kleine kroegen zonder personeel.
Het rookverbod wordt afgeschaft voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter en bij de ingang moet een bordje
bezoekers duidelijk maken of er wel of niet wordt gerookt, zo heeft Schippers woensdag de Tweede Kamer laten weten.
De bewindsvrouw wil met de al in het regeerakkoord aangekondigde versoepeling een einde maken aan de voortdurende discussie over roken in de horeca. Het rookverbod blijft gewoon gelden voor restaurants, cafés met personeel, discotheken en sportkantines.
Schippers denkt dat de aanpassing voor duidelijkheid zorgt. "Het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft
beschermd tegen tabaksrook."
De minister kondigt aan dat ze vaart wil maken met de aanpassing. Vooruitlopend daarop is controle van de kleine kroegjes nu al geen prioriteit meer voor de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en worden opgelegde boetes voor deze groep ingetrokken, meldt ze.
Handhaving op de overige terreinen gaat onverminderd door, zoals ook "lopende procedures voor alle andere zaken" worden voortgezet, is de boodschap van de minister.
Op de website van Clean Air Nederland zijn tot nu toe een kleine 35.000 steunbetuigingen binnengekomen tegen de versoepeling van het rookverbod. De antirookactie begon half oktober op de website. Diverse maatschappelijke organisaties, zoals artsenorganisatie KNMG, KWF Kankerbestrijding en het
Diabetesfonds, hebben zich aangesloten bij de actie tegen de versoepeling van het rookverbod in kleine cafés.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.