Gemeente: "Scriptiecensuur niet van ons"

UTRECHT - Burgemeester en wethouders van Utrecht hebben geen opdracht gegeven een scriptie over de chaotische gang van zaken bij het Jongerenloket van internet te halen. Dat antwoorden ze op vragen van de VVD.
In de scriptie van een student van de Universiteit Utrecht staat dat criminele jongeren via het Jongerenloket stagegeld kregen zonder daarvoor te werken.
In het werk stond ook de naam van een persoon, terwijl volgens de gemeente scripties niet herleidbaar mogen zijn naar mensen. Een ambtenaar heeft daarom gevraagd de naam te schrappen of de scriptie van internet te halen.
Daarop verdween de scriptie helemaal van internet, maar volgens de gemeente was alleen het weghalen van de naam ook genoeg geweest. Dat zegt ook de universiteit. Volgens de UU is de scriptie vrijdag weer online te zien.
"CHAOS BIJ REÏNTEGRATIEBEDRIJF"
De scriptie van studente Elke Dijstelberge geeft een beeld van de chaos bij reïntegratiebedrijf Fourstar. Dat moest jongeren aan een baan helpen en gaf daarvoor stagevergoedingen weg.
Door administratieve problemen tijdens het opstarten van het project, kregen veel jongeren een vergoeding terwijl ze hier niks voor deden. Daarnaast trok het bedrijf veel criminele jongeren aan. Daardoor ontstond een agressieve sfeer op de werkvloer waardoor jongeren die wél wilden werken, wegbleven.
Nog geen maand geleden meldde de gemeente nog in een persbericht dat het Jongerenloket een succes was. Het initiatief werd toen 'herkenbaar en laagdrempelig' genoemd waardoor zich jongeren aanmelden die 'eerder niet aanklopten bij de gemeente'.

Criminele jongeren kregen geld voor niks
Bekijk een reportage uit 2008 van RTV Utrecht over het Jongerenloket

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.