COC: Homohaat niet alleen in Utrecht

UTRECHT - Het antihomogeweld dat de gemeente Utrecht momenteel teistert en waar de gemeenteraad donderdag over debatteert, is geen exclusief Utrechts probleem. Dat stelt homobelangenorganisatie COC donderdag in een reactie.
"In de Domstad zijn in korte tijd in de stad meerdere homoseksuelen weggepest", stelt een zegsman. "Maar dat soort problemen deden zich eerder dit jaar ook voor in Amsterdam-West."
Ook buiten de Randstad worden homoseksuele mannen en vrouwen met regelmaat belaagd. "Het zijn vooral
excessen, zoals in Sittard, die de media halen. Maar dat is maar het topje van de ijsberg."
In de Limburgse gemeente werd onlangs een groep mannen opgepakt die structureel met homo's afsprak om ze vervolgens in elkaar te slaan. Toch is het grootste probleem dat de cijfers over incidenten tegen homo's op dit moment geen betrouwbaar beeld opleveren, stelt het COC.

TOEGENOMEN

Het landelijke Criminaliteitsbeeld Discriminatie van de politie wees onlangs uit dat het aantal gemelde gevallen van discriminatie tegen Joden en homo's in 2009 flink is toegenomen.
Het aantal geregistreerde gevallen van antihomo-incidenten is met bijna 13 procent gestegen. Van alle gemelde gevallen van mishandeling en openlijk geweld is ruim een derde gericht tegen homoseksuelen.
"Maar uit eerder onderzoek van de overheid is gebleken dat bijna driekwart van alle homo's last heeft van antihomogeweld", rekent een zegsman voor. Nederland telt bijna een miljoen homo's. Dan kom je niet uit op die 428 meldingen in dat rapport.' target='_NEW'>"
De homobelangenorganisatie dringt er bij het kabinet op aan verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen door te voeren. Hierover heeft de Kamer eind vorig jaar ook al een motie aangenomen.

STRAFFEN

Daarnaast wil de belangenorganisatie dat er een 'hatecrime-artikel' in de wet wordt opgenomen, waarmee hogere straffen bij discriminerend geweld worden gegarandeerd. GroenLinks werkt aan een initiatiefwet om de strafmaat voor

hatecrimes wettelijk te verhogen. De straf voor plegers van een misdrijf met als motief discriminatie vanwege bijvoorbeeld geaardheid, etniciteit of religie zouden dan standaard met een derde worden verzwaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.