FC Utrecht overstemt spreekkoren

UTRECHT - FC Utrecht heeft zondag in de wedstrijd tegen PSV op inventieve wijze geprobeerd spreekkoren van de eigen aanhang te stoppen.
De supporters riepen tijdens de tweede helft kwetsende teksten aan het adres van scheidsrechter Jan Wegereef, maar werden al snel overstemd door de speakers in stadion De Galgenwaard. Op aandringen van de clubleiding werd een bandje afgespeeld met vooraf opgenomen gezang van de supporters. "Het besluit over het al dan niet staken van de wedstrijd ligt tegenwoordig bij de clubs en niet bij de scheidsrechter," verklaarde voorzitter Jan Willem van Dop.
"Wat hadden we dan moeten doen? Van het veld stappen? Dat wil toch niemand. Het was ons eigen idee om dan via de speakers een bandje af te spelen. De wedstrijd is uitgespeeld, dus ik denk dat dit een positieve uitwerking heeft gehad."
De spreekkoren begonnen nadat Wegereef rood had gegeven aan Jacob Lensky van FC Utrecht en PSV een strafschop had benut. Kort daarna knalde gezang door de speakers. De stadionspeaker riep de supporters op tot kalmte en die boodschap werd ook via de schermen in het stadion verspreid. Zo'n tien minuten later, na het doelpunt van Utrecht-spits Frank Demouge, stopten de spreekkoren aan het adres van Wegereef.
"Dit is een middel," aldus Van Dop. "Er staat nergens in de reglementen dat we het niet zo mogen doen. Het gaat erom dat we de wedstrijd kunnen uitspelen en dat is gelukkig gebeurd."
Trainer Ton du Chatinier ontweek na afloop de vraag of hij het 'herrie-experiment' geslaagd vond. "Om eerlijk te zijn dacht ik dat ze in de radiokamer gewoon vergeten waren de speakers uit te zetten. Het leek wel alsof we ineens meer supporters hadden. Ik hoorde pas achteraf dat het tegen de spreekkoren was."
Volgens verdediger Alje Schut konden de spelers elkaar op het veld niet meer verstaan door de enorme herrie. Hij plaatste bovendien een kanttekening bij het experiment van de clubleiding. "Dit bestrijdt de spreekkoren wel, maar je pakt niet de oorzaak aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.