Zaak Utrechts asbestschandaal begint

UTRECHT - Omdat asbestverwerkers de regels ontduiken, komen mensenlevens in gevaar. Dat zei de officier van Justitie vandaag op de eerste dag van de grote Utrechtse asbestzaak. Daarbij staan vijf asbestbedrijven voor de rechter voor het ontduiken van de regels.
Naast de bedrijven staan ook nog negen leidinggevenden voor de rechter. De zaak kwam aan het rollen toen bouwvakkers die het oude Mercedespand aan de Reactorweg in Utrecht verbouwden asbest aantroffen.
De werklui belden zelf de inspectie. Die constateerde zoveel overtredingen van de asbestwetgeving dat alle werkzaamheden werden stilgelegd.
Ook stuurde de officier van justitie alle bedrijven die in het gebouw aan het werk waren een dagvaarding. De Utrechtse rechtbank trekt vijf dagen voor de zaak uit.
Twaalf verdachten staan vandaag voor de rechter in een grote Utrechtse asbestzaak. Ze worden ervan verdacht medewerkers te hebben blootgesteld aan asbest, bij de verbouwing van het oude Mercedespand op de Utrechtse Reactorweg.
De Arbeidsinspectie legde het werk aan het pand in 2007 drie keer stil. Twee keer werd het verbod genegeerd.
De zaak leidde vorig jaar tot kritiek van de vereniging van asbestverwijderende bedrijven op het toezicht. De branche-organisatie vindt dat de overheid strenger moet controleren op asbestsaneerders. Justitie heeft voor de Utrechtse asbestzaak meerdere dagen uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.