Onderzoek: Dementen kunnen langer thuis wonen

UTRECHT - Door eenvoudige aanpassingen aan een woning kunnen mensen met dementie langer zelfstandig thuis wonen.
Het gaat om twee tot drie jaar extra. Dat blijkt uit promotie-onderzoek waarbij de Hogeschool Utrecht is betrokken.
Met een goed binnenklimaat en juiste verlichting voelen vergeetachtige bewoners zich stukken prettiger en zijn ze minder rusteloos en agressief, blijkt uit het rapport.
Uit zijn studie blijkt dat het hooguit tweeduizend euro kost om een woning aan te passen voor iemand met dementie. Volgens berekening van het ministerie van VWS kost een opname in een verpleeghuis jaarlijks ongeveer 16.000 euro.

FAMILIE

Onderzoeker Joost van Hoof benadrukt wel dat het thuis wonen van mensen met dementie vooral afhangt van het uithoudingsvermogen van familie en vrienden die de zorg op zich nemen.
Van Hoof deed onderzoek naar de effecten van verlichting in twee verpleeghuizen in Eindhoven en de gemeente Gilze-Rijen. Hij keek onder meer welke invloed de kleurtemperatuur van tl-lampen heeft op patiënten.

KLEUREN

Aan de hand van gedragsobservaties stelde hij vast dat een hogere lichtsterkte en een blauwgroen kleurenspectrum tussen 6500 en 8000 Kelvin een positieve uitwerking hebben. Ter vergelijking: de verlichting van een gemiddeld kantoorpand is beduidend zwakker en ligt rond de 2500 Kelvin.
In Nederland lijden 200.000 mensen aan een vorm van dementie. Naar verwachting zal dat aantal in het jaar 2050 zijn verdubbeld.
Van Hoof promoveerde maandag aan de Technische Universiteit Eindhoven op de studie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.