OM staakt ontruimen kraakpanden

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voorlopig geen kraakpanden ontruimen op basis van de nieuwe kraakwet. Justitie wil eerst een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag bestuderen.
Het gerechtshof bepaalde dat in de Wet Kraken en Leegstand niet klopt, want krakers kunnen bij dreigende ontruiming niet eerst naar de rechter stappen. En dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het hof. Het gaat er immers om dat een persoon zijn woning kwijtraakt.
Een groep Utrechtse en Doornse krakers die deze week in de rechtbank in Utrecht twee gedingen hadden aangespannen tegen dreigende ontruimingen, hebben deze zaken daarom ingetrokken. Het ging onder meer om de zaak rondom het pand aan de Amsterdamsestraatweg.

HOGE RAAD

De staat heeft al gezegd dat het in cassatie gaat bij de Hoge Raad. In een mondelinge toelichting werd naar Europese regels verwezen,maar er is nog geen schriftelijke motivering van de uitspraak.
Staatssecretaris Teeven zei in de Kamer dat hij die toelichting afwacht, maar dat het kabinet zich niet neerlegt bij een uitspraak tegen de Kraakwet.
Teeven benadrukte dat kraken een schending is van het eigendomsrecht.

Krakers blij nadat OM ontruimen kraakpanden is gestaakt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.