Ophef uitspraken Wolfsen over vingerafdruk

UTRECHT - Uitspraken van Wolfsen over een vingerafdrukkendatabase in het Stadsblad hebben voor ophef gezorgd. In diverse media wordt de burgemeester van Utrecht van naïviteit beschuldigd.
Volgens Wolfsen is een vingeradruk niet persoonlijk en mag iedereen er vanuit gaan dat de database goed wordt beveiligd. "Vingerafdrukken zeggen niets over iemand persoonlijkheid, dus zijn ze niet persoonlijk", aldus Wolfsen in het Stadsblad.
Critici wijzen erop dat vingerafdrukken persoonsgebonden zijn en ook nagemaakt kunnen worden. Ook worden er vraagtekens gezet bij de beveiliging van de data. Daarbij wordt gewezen naar de grote veiligheidslekken bij de Britse overheid en in de VS.
Wolfsen deed de uitspraken vanwege het nieuws dat een 18-jarige Utrechtse de Staat wil aanklagen wegens de vingerafdrukkendatabase. Ze beroept zich op het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het recht op priveleven en het recht op godsdienstvrijheid wordt gewaarborgd.

PASPOORT

Het kabinet wil vingeradrukken van iedereen die een paspoort aanvraagt in een centrale database vastleggen. Daarmee gaat het kabinet verder dan de meeste andere Europese landen.
Overigens is het niet de eerste rechtszaak om de vingerafdrukken in het paspoort. Eerder kondigde de Utrechter Aaron Boudewijn een rechtszaak aan over de vingerafdrukkendatabase, maar hij overleed voordat het tot een zaak kon komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.