ProRail: zaterdag ook geen treinen

PROVINCIE UTRECHT - Door een brand in de verkeersleiding van ProRail bij Utrecht Centraal Station is vrijdagavond al het treinverkeer stilgelegd. Waarschijnlijk ook zaterdag rijden er geen treinen van en naar Utrecht. Ook veel andere stations in de regio zijn buiten gebruik.
De brand werd snel geblust en de medewerkers van ProRail gingen na enkele uren weer aan het werk, maar de aangetaste ruimte is nog niet toegankelijk. Daarin staan de zwaar beschadigde computersystemen waarmee het treinverkeer wordt geregeld. Ook zijn de informatiesystemen uitgevallen.
Daardoor strandden duizenden mensen op Utrecht CS. Op de taxistandplaats en bij de bussen was het de eerste uren na de storing een grote chaos, maar in de loop van de avond wisten veel reizigers toch weg te komen.

GESTRANDE TREINEN

In de hele regio hebben treinen urenlang stilgestaan op de trajecten tussen stations. In de treinen was wel stroom, maar ze konden veiligheidshalve niet verder rijden.
Pas nadat verkeersleidingen van Amersfoort, Den Haag en Rotterdam de controle hadden overgenomen, konden de treinen stapvoets terugrijden naar het station.
Rond 20.30 uur meldde ProRail dat alle gestrande treinen weer op een station waren aangekomen. Eerder waren passagiers van enkele treinen onder begeleiding van NS-medewerkers over het spoor naar de stations gewandeld, zoals bij Woerden en Utrecht Overvecht.

AGGREGAAT

De brand brak rond 16.20 uur uit in een aggregaat in een relaisruimte van ProRail. Eerst is geprobeerd te blussen met CO2, maar toen dat niet lukte, is water gebruikt. Daardoor kwam accuzuur vrij waardoor het aggregaat compleet vernield is.
Er waren volgens een brandweerwoordvoerder mensen aan het werk toen de elektriciteitsbrand uitbrak. Enkele medewerkers van ProRail zijn met ademhalingsproblemen behandeld door ambulancemedewerkers, maar er raakte niemand ernstig gewond.
Zaterdag meer nieuws op Radio M vanaf 07.00 uur op ieder half uur. Op televisie wordt om 10.00 uur in het weekoverzicht op RTV Utrecht en UStad uitgebreide informatie over de treinenloop gegeven met nieuwe beelden van de nacht.

Verslaggever Robert Blom op Utrecht CS (17.05 uur)
Verslaggever Robert Blom op Utrecht CS (17.20 uur)
Verslaggever Robert Blom op Utrecht CS (17.40 uur)
Prorail (18:30 uur): storing kan nog lang duren
Verslaggevers Leonie en Robert op Utrecht CS (20.05 uur)
Verslaggever Robert Blom op Utrecht CS (19.55 uur)
Verslaggever Robert Blom op Utrecht CS (19.30 uur)
Woordvoerder ProRail (19.40 uur)
Reactie Aleid Wolfsen op de treinstoring (21.10 uur)
Verslaggevers Leonie de Jong op Utrecht CS (21.30 uur)
Woordvoerder Heeten van ProRail (22.05 uur)
Geen treinverkeer door brand op Utrecht CS
Chaos op Utrecht Centraal Station

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.