Werkstraf voor zes Utrechtse krakers

UTRECHT - Zes krakers moeten 40 uur werken voor hun aandeel in de kraakactie van het voormalige KPN-pand aan de Wilhelminalaan. Twee krakers, waaronder een persoon die anoniem is gebleven, zijn vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht beslist.
De straf is veel minder hoog dan het OM had geëist. Die wilde de anonieme kraker vijf weken in de cel zetten, maar de rechter acht het niet bewezen dat deze persoon in het pand was tijdens de kraakactie. Daarom werd ook een ander vrijgesproken.
De Utrechtse krakerswoordvoerder, de 32-jarige Rogier M., hoorde tachtig uur werkstraf tegen zich eisen, maar dat werd net als 5 mede-krakers dus 40 uur.
De rechter noemde de eis op zich niet onredelijk, maar vond dat het ontruimen van het bewuste pand onrechtmatig is geweest. De krakers hadden de mogelijkheid moeten krijgen om een eventuele uitzetting bij de rechter aan te vechten.
Het OM overweegt om in hoger beroep te gaan.

SYMPATHISANTEN

Tijdens de zitting protesteerde een grote groep krakers voor de rechtbank. Circa 120 sympathisanten hebben hun steun betuigd aan de groep krakers die terecht stonden voor het overtreden van de nieuwe kraakwet.
De demonstratie verliep vreedzaam en eindigde rond 16 uur voor de Schouwburg in Utrecht.

Krakers demonstreren donderdagavond tegen het kraakverbod
Krakers voor de rechter wegens actie pand Wilhelminalaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.