Monster van Leersum niet meer de cel in

LEERSUM - Het Monster van Leersum hoeft niet meer de gevangenis in voor het belagen van zijn buren. Dat heeft de rechtbank Utrecht vandaag bepaald.
De 74-jarige man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 166 voorwaardelijk. De rechtbank achtte hem schuldig aan onder meer belaging van zijn buren. Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf heeft de man al in voorarrest uitgezeten.
De man werd in maart dit jaar op heterdaad betrapt in de woning van zijn buren. Daarnaast achtte de rechtbank bewezen dat hij meerdere malen erfvredebreuk heeft gepleegd, ramen heeft besmeurd met verf, met lichten op de woning van zijn buren scheen en meerdere malen brieven heeft gestuurd naar instanties en personen, waarin hij de buren zwart maakte.

EIS

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De advocaat van de man stelde toen dat getuigenverklaringen een heel ander licht op de zaak werpen en

bepleitte een straf, gelijk aan het voorarrest.

ANGST

De rechtbank oordeelde dat de verdachte in het leven van de buren onuitwisbare sporen heeft nagelaten en hen angst heeft aangejaagd. Hij is al eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld, maar ziet niet in dat hij fout is en wat de gevolgen voor de slachtoffers zijn geweest.
De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met de intensiteit, de duur en de frequentie waarmee de verdachte de slachtoffers heeft lastig gevallen. De rechtbank woog bij het opleggen van de straf echter ook de houding van de belaagde buren mee.

PRIVACY

De rechtbank noemde het aannemelijk dat de verdachte meermalen in actie is gekomen om schending van zijn eigen privacy te verhinderen, dan wel aan te kunnen tonen dat zijn eigen privacy door zijn buren werd geschonden. De rechtbank benadrukte dat dit niet betekent dat de gedragingen van verdachte waren toegestaan, maar het heeft dit wel ten voordele van de verdachte meegewogen bij het opleggen van de straf. Bovendien heeft de verdachte - na de schorsing van de voorlopige hechtenis - de aangevers niet meer lastig gevallen.


Monster van Leersum hoeft niet meer de cel in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.