Waterschap werkt mee aan ijsgroei

UTRECHT - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil de ijsgroei op sloten en kanalen zoveel mogelijk bevorderen.
Het waterschap stelt gemalen, stuwen en inlaten - als het kan - zo in dat het waterpeil zo min mogelijk fluctueert. Dit speelt met name in de Lopikerwaard, waar de ijsclubs bij betrouwbaar ijs officiële schaatstochten organiseren. Maar ook in de stad Utrecht geldt het, waar de gemeente gevraagd heeft maatregelen te nemen om ijsgroei op het Merwedekanaal en de Catharijnesingel te bevorderen.
De gemeente heeft het waterschap gevraagd de uitlaat bij de Muntsluizen in Oog in Al dicht te zetten. Het water, dat de stad via de Kromme Rijn binnenkomt, stroomt via de Oudegracht en de singels naar de Weerdsluis, waar het de stad verlaat via de Vecht. Normaal gesproken gaat er ook water via de Muntsluizen de stad uit, maar deze uitlaat staat nu dicht. De Oudegracht moet zo veel mogelijk open blijven vanwege het baggerwerk van het waterschap daar en het transport over water (bierboot, afvalboot).
Het hoogheemraadschap benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor de betrouwbaarheid van het ijs. De Stichtse Rijnlanden adviseert de websites van de KNSB en de plaatselijke ijsverenigingen in de gaten te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.