Studenten bereiden protest voor

UTRECHT - Studentenorganisaties willen medio januari een grote demonstratie houden op het Malieveld in Den Haag. Dat maakten het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in Utrecht en de Landelijke Kamer van Verenigingen woensdag bekend.
Op www.kenniscrisis.nl willen ze studenten mobiliseren voor een protest dat vooral gericht is op een nieuw boetebeleid van de overheid. Bij een jaar studievertraging moeten de student en de opleiding ieder een boete betalen van 3.000 euro. De bonden willen daarvan af.
Volgens de studentenbonden staan door de bezuinigingsmaatregel de toegankelijkheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs op het spel en krijgen studenten daardoor minder de mogelijkheid zich te ontplooien. "Deze gevolgen zullen in Nederland zorgen voor een kenniscrisis in plaats van een kenniseconomie."

ONBETAALBAAR

Volgens de organisaties staan de plannen haaks op de ambities om beter onderwijs te bieden die het kabinet in het regeerakkoord heeft uitgesproken. Daardoor zouden studenten beter voorbereid de arbeidsmarkt betreden.
Voor de grote meerderheid wordt het onbetaalbaar om een tweede studie te volgen of ervaring op te doen met bijvoorbeeld bestuurswerk of een stage.
Vrijdag gaan studenten al de straat op in Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. Eerder waren er al losse betogingen van studenten in Den Haag en Groningen. Die lokale acties zijn volgens de studentenorganisaties "een voorproefje van wat er medio januari op het Malieveld zal plaatsvinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.