Utrecht heeft meeste criminele bendes

PROVINCIE UTRECHT - Nederland telde in september van dit jaar 1527 problematische jeugdgroepen, waarvan 1154 hinderlijke groepen, 284 overlastgevende groepen en 89 criminele groepen. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit onderzoek dat de Raad van Korpschefs zaterdag heeft bekendgemaakt.
De daling was het sterkst voor hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen, maar ook het aantal criminele jeugdgroepen vertoonde een kleine daling. In zes politieregio's nam het aantal jeugdgroepen toe.

UTRECHT

De regio Midden- en West-Brabant telde met 163 de meeste jeugdgroepen, gevolgd door Utrecht (133) en Gelderland-Zuid (102) .
De politieregio's Utrecht (19), Haaglanden (11) en Midden- en West Brabant (19) hebben de meeste criminele bendes, de zwaarste categorie. In totaal zijn er 89 criminele bendes, 284 overlastgevende- en 1154 hinderlijke jeugdgroepen actief.

GEEN VERDERE DALING

Het aantal jeugdgroepen zal in de toekomst niet veel verder dalen, verwacht de politie. "Naar mijn gevoel kunnen we niet veel verder omlaag", zo zegt Letti Demmers van de Raad van korpschefs in een reactie tegen RTL Nieuws.
De twee regeringspartijen reageren verbaasd op die uitlating van de Raad van Korpschefs. CDA-kamerlid Coskun Çörüz weigert te accepteren te moeten leren leven met zo'n 1500 jeugdgroepen, 'ik wil ze nog twee tandjes harder gaan aanpakken'.
VVD kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zegt : "Het kan niet zo zijn dat we tegen de maatschappij zeggen: dit is het, accepteer het maar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.